Как се избира?
Омарите се продават сварени или живи. Никога не купувайте мъртъв и суров омар, защото съдържанието на червата бързо ферментира и разваля месото.
Как се приготвя?
Най-добрият начин за готвенето му е да се пусне жив в подсолена вряща вода. Така се запазват максимално вкусовите му качества.
Как се почистват?
1. Омарът се срязва по средата. Изваждат се стомахът, който е близо до главата, червото, което се простира от главата до опашката и зеленикавият дроб. Останалото месо се отделя за консумация.
2. Краката и щипките се отделят и се счупват с чук или със специални клещи за омари. Месото се изважда с шишче.
3. Месото от опашката се изважда с лъжица, като целта е да се запази цяло.
http://spisania.rozali.com/ot-kulinaren-jurnal/p8102.html