Hobby!

Hobbies/За нашето свободно време !!!
 
ИндексCalendarGalleryВъпроси/ОтговориТърсенеПотребителиПотребителски групиРегистрирайте сеВход
Търсене
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Latest topics
» Картички с цветя и букети.
Пон Юли 29, 2013 4:45 pm by Admin

» Сватбени картички.
Пон Юли 29, 2013 4:39 pm by Admin

» Картички за новородени.
Пон Юли 29, 2013 4:26 pm by Admin

» Картички с животни и птици !
Пон Юли 29, 2013 4:12 pm by Admin

» Картички за тинейджъри !
Пон Юли 29, 2013 4:09 pm by Admin

» плик за пари
Пон Юли 29, 2013 3:58 pm by Admin

» картички за малки принцове и принцеси
Вто Юни 11, 2013 8:34 pm by Admin

» Картички за бал.
Вто Юни 11, 2013 8:32 pm by Admin

» Хартиени цветя
Съб Юни 08, 2013 8:25 am by Admin

Navigation
 Portal
 Индекс
 Потребители
 Профил
 Въпроси/Отговори
 Търсене
Форум
Affiliates
free counters
Декември 2017
ПонВтоСряЧетПетСъбНед
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
CalendarCalendar

Share | 
 

 Екзотични вкусотийки от целия свят

Предишната тема Следващата тема Go down 
АвторСъобщение
Admin
Admin
avatar

Брой мнения : 2264
Reputation : 6
Join date : 22.06.2010

ПисанеЗаглавие: Екзотични вкусотийки от целия свят   Пон Юли 05, 2010 6:11 pm

Ананас/семейство: Bromeliaceae /Бромелиеви


Ананасът е тропическо растение от Южна Америка.Полодът е доста едър ,сладък и много сочен .Има дебела люспеста кора под ,която може да се открият и едни мънички кафяви семенца ,които някои хора,споделят ,че никнат успешно .Консумира се суров ,след обелване на дебелата кора и отделяне на кочана в средата .След консумация понякога остава едно неприятно чуство на изтръпналост на езика.От ананаса се правят страхотни консерви и сокове ,които лично на мен ми допадат повече от суровия ананас Very Happy

Месестата част на ананаса се състои от:
вода – 80-86%;
захари – 8-18% (преобладава захароза);
киселини – 0,4-1,2 %(преобладава лимонена киселина);
азотни вещества – 0,4-0,48%;
минерали – 0,37-0,42%.
Ананасът съдържа желязо, калий, йод, калций,
витамини от В- група, провитамин А и витамин С.
Ензимът бромелин /бромелаин/ катализира смилането/ разграждането /на белтъчините, стимулира храносмилането и разгражда мазнините. Бромелаинът има и някои други полезни свойства, които са свързани с разграждане на протеини в кръвния поток и в тъканите. Подпомага възстановяване при контузии като натъртвания, мускулни разкъсвания, способства за предотвратяване на отоци. Съдейства за почистването на кръвоносните съдове от напластени по стените им липопротеини и така облекчава разширените вени, а и предпазва от поява на нови.
Плодът е без мазнини и холестерол, негов плюс е и много ниското съдържание на натрий. Ананасът е много полезен и защото е нискокалоричен плод. В 100 г месеста част има около 56 килокалории.
Прясно изцеденият сок също е с богато съдържание на минерали и витамините.

Когато си купувате ананас, трябва да имате предвид следното:
1. Колкото по-релефни са люспите, толкова по-ароматен е плодът.
2. При зрелия плод кората леко поддава при натиск, а плодът има леко червеникав оттенък.
Купеният вече ананас се съхранява до момента на консумацията на стайна температура. Под 5 градуса той губи превъзходния си аромат.
Преди консумиране ананасът се обелва и се нарязва на резени. Има специален уред за обелване на ананасовата кора, но ако нямате такъв, действайте като при динята – разрязвате на резени и отделяте кората. Твърдият кочан, които е в средата на месестата част, трябва да се отстрани.
Ананасът е подходящ както за сладки ястия и плодови салати, така и за месни блюда и блюда от риба.
Диетолозите допускат разтоварващи диети с ананас и ананасов сок два пъти седмично, стига да можете да ги понесете. Не бива да се смята, че яденето на ананаси може като с вълшебна пръчка да премахне излишните килограми, но определено този плод е за предпочитане, когато се води борба за изчистване на мазнини.
източник :http://www.fitnes-bg.com
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://hobby.bulgarianforum.net
Admin
Admin
avatar

Брой мнения : 2264
Reputation : 6
Join date : 22.06.2010

ПисанеЗаглавие: Re: Екзотични вкусотийки от целия свят   Пон Юли 05, 2010 6:12 pm

Авокадо/семейство: Lauraceae /Лаврови



Произхожда от южната част на Мексико .Дървото вирее във влажни тропически гори и достига височина от около 15-20 м.цъфти от януари до март с малки жълтозелени цветчета .Мексиканските видове зреят от 6 до 8 месеца след опрашването а някои видове от Гватемала от 12 до 18 месеца. Плодът обикновено тежи около 150-250 г. има сортове с по-едри плодове , а също и миниатюрни разновидности. Названието, което ацтеките и маите са дали на плода, е "ахуакатъл" на езика нахуатъл и буквално значи "тестис". Вътрешността съдържа една семка, но често се бърка с костилка поради големината ѝ. Плодът узрява едва след като е откъснат от дървото.На мен лично не ми прилича много на плод Smile Вкусът на авокадото е мек и ненатрапчив,почти няма аромат комбинира се лесно с почти всякаква храна.Авокадото е на второ място по маслодайност след маслините .Клиничните проучвания при хората са доказали ,че консумацията на масло от авокадо може да намали холестерола в кръвта .
Семената и екстракти от авокадо са били използвани за медицинско приложение , включително и лечение на диария , дизентерия и като антибиотик.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://hobby.bulgarianforum.net
Admin
Admin
avatar

Брой мнения : 2264
Reputation : 6
Join date : 22.06.2010

ПисанеЗаглавие: Re: Екзотични вкусотийки от целия свят   Пон Юли 05, 2010 6:13 pm

Карамбол /Carambola/семейство :киселичеви/ Oxalidaceae


За родина на карамбола се смята Шри Ланка ,но се отглежда в Югоизточна Азия и Малайзия в продължение на много векове.Бавно растящо вечно зелено дърво. достигащо до 9 метра.През годината цъфти няколко пъти с розови ароматни цветове които са с кисел вкус и се прибавят към салати или се приготвят под формата на различни консерви .Карамбола може да е както сладък, така и кисел. Тръпчивите сортове се познават по близо разположените надлъжни ръбове, докато тези на сладките сортове са широки и месести.Формата му не е толкова атрактивна на пръв поглед, но всички знаем как се получава декоративния ефект на карамбола – разрязан напречно, той изглежда като звездичка. Smile
Вътрешността му е жълта, както и кората, която е мека и лесна за храносмилане, така че няма нужда да се отстранява.Малко ми наподобява на чушка Laughing Махат се само семенцата от месото на плода .Най-често карамболът се хапва суров, среща се също сушен, замразен или под формата на консерви. В готварството се използва за какво ли не Very Happy ,салати ,пудинги ,сладкиши ,задушен и е страхотен за декорация Very Happy Като купувате карамбол избирайте здрави и жълти плодове ,ако са покафенели по ръбчетата ,са престояли доста дълго и има вероятност да е загубил прекрасния си аромат.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://hobby.bulgarianforum.net
Admin
Admin
avatar

Брой мнения : 2264
Reputation : 6
Join date : 22.06.2010

ПисанеЗаглавие: Re: Екзотични вкусотийки от целия свят   Пон Юли 05, 2010 6:13 pm

Carica papaya/Папая/семейство: Caricaceae



За родина на папаята се смята южната част на Мексико и Централна Америка .
Дървото папая расте много бързо ,достига до 10 метра височина ,но е с кратък живот.Листата са разположени спираловидно и се появяват от върха на короната ,живота на листата е около 5 месеца Цветовете месести и с лек аромат .
Плода е с кръгла или издължена форма, прилича на пъпеш,може да достигне до 9 кг . Сърцевината на е сочна и сладка на вкус . Семенцата са като черния пипер .Смленимогат се ползват в дресинг за салати а защо не и като черен пипер.
Папаята не съдържа мазнини и холестерол, има ниско съдържание на натрий. Добър източник на фибри ,фолиева киселина ,витамин A и C, а също и на витамини от B-комплекса. Ензимът Папаин стимулира храносмилането.
Освен да се яде в суров вид, папаята може да се добавя към марината или при варенето на месо, а също да се използва като зеленчук.
Ако решите да си отгледате папая ,може да си посадите семенца ,като изядете плода ,преди да ги посеете е хубаво да ги накиснете в хладка вода за 15 минути ,и направо в саксийка ,но не на прекалено дълбоко.Обича Слънцето,но с водата да се внимава ,че много лесно загниват .
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://hobby.bulgarianforum.net
Admin
Admin
avatar

Брой мнения : 2264
Reputation : 6
Join date : 22.06.2010

ПисанеЗаглавие: Re: Екзотични вкусотийки от целия свят   Пон Юли 05, 2010 6:13 pm

Физалис /Physalis/
семейство:Solanaceae /Картофови


Естествената страна на растението е топъл умерен и субтропичен . Плодовете са оранжеви и по големина, форма и структура приличат на малки доматчета, които обаче са частично или изцяло скрити в подобна на хартия шушулка, която се формира от изсъхналия цвят на растението.
Колкото и да е странно физалисът (Phyzalis) е растение от семейство картофови. Той е едновременно красиво цвете и рядък деликатес.

Като цвете физалисът е с наситено оранжев цвят, който при добро изсушаване се съхранява и може да радва дома с топлия си цвят цяла зима.

Плодовете на физалиса са оранжеви и приличат на малки доматчета или джанки. Те са скрити в подобни на хартиени яркооранжеви шушулки. Всяка шушулка има по един плод, а на един корен има по един, до няколко стръка с по няколко шушулки.

Плодът е сладък с леко кисел оттенък, сочен. Има богато съдържание на витамин A. Използва се за украса на торти, сладкиши.

В същото време физалисът се използва за медицински цели като антиоксидант. Същевременно действа успокояващо, а чаят от листата на физалис действа анти-астматично и диуретично. Има антисептични свойства

Растението обича слънчеви места. Достига до 40 см височина.
източник: http://www.az-jenata.com/?page=article&aid=9303
Сладко от Физалис

Сладко от Физалис

Продукти:
5 кг. физалис,
5 кг. захар,
1/2 до 1 л. вода.
Приготвяне:
Физалисът измиваме и почистваме.
Смесваме със захарта и половината вода и оставяме да престоят една нощ.
На другият ден прецеждаме отделилата се вода и я завираме на котлона.
След като се позгъсти добавяме и физалисът.
Оставяме да поври и снемаме от огъня.
За готовнос и гъстота проверяваме като слагаме капка от течността върху чиния и след като изстине, тя не трабва да се разтича.

*Ако физалисът е не достатъчно зрял и мек, можете леко да притиснете, за да може да се отдели повече течност със захарта.
Сладкото разливате в топли и сухи бурканчента и стерилизирате за 5-8 мин.
източник
http://vkusnoikrasivo.com/recepy/565/%D0%A1%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%BE%20%D0%BE%D1%82%20%D0%A4%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://hobby.bulgarianforum.net
Admin
Admin
avatar

Брой мнения : 2264
Reputation : 6
Join date : 22.06.2010

ПисанеЗаглавие: solanum muricatum /Пепино   Пет Ное 12, 2010 9:04 am



solanum muricatum/Пепино
семейство:Solanaceae /Картофови
Родина Перу /Еквадор
Храст достигащ до около метър ,в топлите страни се отглежда ,като многогодишно растение .
Цъфти ,като картофа

Растението е двуполово ,но да ви кажа чесно, много трудно връзва плодове ,затова се препоръчва допълнително опрашване.
Плодовете достигат размер около 15 см,имат лек аромат и сладък вкус .Цветовете са им жълти ,понякога се образуват и лилави ивици.Почти повечето плодове не образуват семена .
Консумират се в сурови или в задушени .
Растението се отглежда като домати .А размножаването става много лесно със всякакви резници ,може направо да се засадят или да се изчака да образуват коренчета във вода.
При мен лично най честия вредител е белокрилката , но чичко гугъл казва ,че и мана по картофи Phytophthora infestans.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://hobby.bulgarianforum.net
Admin
Admin
avatar

Брой мнения : 2264
Reputation : 6
Join date : 22.06.2010

ПисанеЗаглавие: Re: Екзотични вкусотийки от целия свят   Пет Ное 12, 2010 9:19 am

Litchi chinensis
семейство/soapberry




Личи култивиран за пръв път в Китай
Вечно зелено дърво достигащо 10-20 метра височина.Плодовете са около 5 см имат твърда,груба обвивка с червен цвят ,която се отстранява много лесно .Някъде пише ,че дори е ядлива. Самия полод е бял даже поскоро прозрачен ,на мен на вкус ми напомня на грозде + тропически плодове .
Ако плода се консервира силния аромат се губи .
Размножаване съм пробвала само с костилки , които много бързо губят своята кълняемост ,затова след консумация направо сейте
Smile
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://hobby.bulgarianforum.net
Admin
Admin
avatar

Брой мнения : 2264
Reputation : 6
Join date : 22.06.2010

ПисанеЗаглавие: Re: Екзотични вкусотийки от целия свят   Вто Сеп 13, 2011 4:16 pm

Рамбутан-Rambutan




Родината на този плод е Азия, където е високо ценен хранителен ресурс съдържа най-вече витамин С. Вкусът на месото на рамбутана е сладък и сочен до кисело-тръпчив, наподобява вкусът на пъпеш и желиран бонбон.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://hobby.bulgarianforum.net
Admin
Admin
avatar

Брой мнения : 2264
Reputation : 6
Join date : 22.06.2010

ПисанеЗаглавие: Re: Екзотични вкусотийки от целия свят   Вто Сеп 13, 2011 4:19 pm

Mangosteen
\
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://hobby.bulgarianforum.net
Sponsored content




ПисанеЗаглавие: Re: Екзотични вкусотийки от целия свят   

Върнете се в началото Go down
 
Екзотични вкусотийки от целия свят
Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото 
Страница 1 от 1
 Similar topics
-
» Подземен свят: Пробуждане
» Поредица: Нощен свят
» Хавай
» Заразно зло 5 по екраните от септември 2012
» Препоръчване на книги.

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
Hobby! :: Градина-
Идете на: